Rezero

Creem coneixement i impulsem idees, normatives i projectes innovadors perquè tant les empreses, les administracions públiques com la ciutadania puguin tenir la possibilitat de gaudir d'un model de producció i de consumcap al Residu Zero, sense matèries tòxiques, ni productes que quedin sense ús.

Actualitat 2020

Durant 57.600 hores, una de les parts més sensibles i absorbents del nostre cos està en contacte amb milers de substàncies químiques, algunes tòxiques, a través de compreses i tampons d’un sol ús

28M menstrual video info

 

28 de maig, Dia Mundial de la Salut Menstrual

Amb l'eslògan “La salut menstrual, millor sense plàstic ni tòxics”, Rezero alerta de les repercussions sobre la salut de les persones i el medi ambient dels productes menstruals d'un sol ús, la manca d'informació que les persones consumidores tenim al respecte i proposa la seva regulació normativa 

Llegeix més...

La salut, millor sense plàstic (4): el cas dels guants d'usar i llençar

guants plastic abandonatsÉs possible que els guants de plàstic i les mascaretes d’un sol ús siguin una de les imatges que quedaran a la nostra ment com a referents de la crisi sanitària que estem vivint.

A què respon l’ús i consum dels guants d’un sol ús? Estem davant una malaltia encara desconeguda amb una elevada capacitat de contagi i, com a ciutadania, les úniques mesures que podem prendre són el distanciament social i la higiene exhaustiva i constant de les nostres mans. Davant de la por i sensació de vulnerabilitat que causa aquesta situació, moltes persones pensen que utilitzant els guants tindran una major protecció però, de fet, tal i com ja fa dies que alerta la comunitat mèdica i científica, utilitzar-los fins i tot pot ser perillós per la sensació de falsa seguretat que ens provoca.

Llegeix més...

Impactes a Catalunya i Balears del COVID-19 en la generació de residus

Infografia reducció residus AMB.jpeg

Passat el primer mes de crisi sanitària ocasionada per la Covid19 i tot intentant gestionar com a societat la sacsejada emocional i el dolor humà que està causant aquesta pandèmia, comencem a disposar d’evidències quantitatives del seu impacte envers la generació de residus.

Segons dades de producció i recollida selectiva publicades des de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, l’Agència de Residus, i el Govern Balear els residus municipals han sofert una clara davallada.

Llegeix més...

La salut, millor sense plàstic: Els additus del plàstic que afecten la salut humana

throwawayliving

Des de la irrupció del plàstic a les nostres vides (1950), aquest material derivat del petroli i el gas s'ha fet pràcticament omnipresent. És obvi que algunes de les seves característiques tals com la flexibilitat, durabilitat, lleugeresa i especialment el seu baix cost econòmic (sobre tot per als seus productors i distribuïdors) han fet que s'imposés com a substitut de tota mena de materials.

Quan el plàstic va aparèixer ho va fer com a punta de llança d'un nou concepte impensable fins llavors: l'usar i llençar. Apareixien, així, els primers productes de plàstic d’un sol ús com una opció moderna que permetia una alliberació dins la família. La revista LIFE Magazine d’aleshores publicava un article anomenat “Throwaway Living” que celebrava el naixement d'aquesta nova societat i presentava un ventall de productes a un preu molt reduït.

Des de la seva aparició es calcula que s'han produït 9,2 bilions de tones de plàstic -sobretot de productes i envasos d’un sol ús- i gairebé la meitat d'aquest s'ha generat durant els darrers vint anys. Una dada que ens ha d'ajudar a aturar-nos i reflexionar és que de tot el que s'ha arribat a generar menys d'un 10% s’ha reciclat, és a dir, la major part s'ha abocat, cremat o resta abandonat al medi ambient (mars, oceans, boscos...). 

Llegeix més...

El teletreball de Rezero

Des del passat dia 16 de març de 2020, tot l'equip està teletreballant fins nou avís, seguint les recomanacions de les autoritats.

El telèfon de l'oficina està redirigit a un mòbil que està actiu. Si no és urgent, prioritzeu el correu electrònic.

Per parlar directament amb alguna persona de l'equip de Rezero, cliqueu aquí per consultar el seu correu electrònic.

 

La salut, millor sense plàstic (3): Zero tovalloletes humides

tovalloleta humidaEl consum de tovalloletes està creixent durant el confinament. Hi posem remei? Tovalloles de roba, esponges, la mà, paper higiènic o el bidet són alternatives

Durant els darrers anys, ha augmentat l'interès entorn els impactes generats per l’actual model de producció, consum i generació de residus dels productes d’un sol ús, especialment els plàstics.

Les tovalloletes humides és un exemple de productes que esdevenen residus després d’utilitzar-les una vegada i estan fets majoritàriament de plàstics. Cal posar el focus en aquests productes, ja que representen una part important dels fluxos de residus sòlids urbans generats causen impactes ambientals, econòmics i socials.

Llegeix més...

Rezero presenta Zero Beach al 1r Interregional Learning Event

alba interreg zerobeach copia

La major part dels projectes, campanyes i estudis que desenvolupem a Rezero es centren en Catalunya i les Illes Balears, on tenim les nostres oficines. Es tracta de territoris costaners que, al mateix temps, contribueixen i pateixen les conseqüències de la generació de les deixalles marines. Per tant, com a entitat ambiental que treballa en zones costaneres, aquest és un fenomen de gran rellevància que no podem ignorar, especialment perquè ens trobem al Mediterrani, un mar que està exposat a una gran varietat de pressions humanes (turisme de masses, transport marítim, urbanització de la costa, sobrepesca) que contribueixen a l’acumulació de deixalles marines, particularment persistent degut al clima semi-àrid i els limitats intercanvis de les masses d’aigua de la conca.

S’estima que al Mediterrani el 80% de les deixalles marines provenen de fonts terrestres, especialment del turisme i de les activitats d’oci a les platges. Per aquest motiu, Rezero està treballant amb diferents administracions públiques, agents econòmics i altres entitats per implementar mesures i polítiques efectives que prevenen la generació de residus a les platges i, per tant que acabin al mar.

Des de Rezero fa anys que treballem sobre aquesta problemàtica i, per aquest motiu, des de Zero Waste Europe ens van convidar a assistir com experts al primer “Interregional Learning Event” del projecte Cap on Litter que va tenir lloc els dies 11 i 12 de març a Marsella, la ciutat més antiga de França i que compta amb el port més important del país i del Mediterrani.

Llegeix més...

Rezero participa en la consulta pública del Ministeri d’Hisenda sobre la implantació d’un impost que pot gravar els articles de plàstic d’un sol ús

Rezero ha participat en la consulta pública prèvia del Ministeri d’Hisenda sobre la implantació d’un impost que gravi els articles de plàstic d’un sol ús destinats a contenir o protegir béns o productes alimentaris. Rezero dona suport a la iniciativa de Govern espanyol i suggereix diferents mesures per a una correcta implementació.

Llegeix més...

La salut, millor sense plàstic (2): Reutilitzar versus un sol ús en l'episodi de pandèmia COVID-19

envas reutilitzable

Des del confinament de tot l'equip de Rezero, esperem que totes estigueu bé. 

Aquestes dies i els mesos que ens esperen seran realment difícils per tothom, però estem convençudes que tot aquest episodi acabarà. En qualsevol cas, ara és un bon moment per reflexionar si la pàndemia del COVID19 tindrà un efecte colateral positiu sobre la relocalització, el producte de proximitat i l'artesania. És a dir, ens pot ajudar a disminuir els impactes del nostre consum i a valorar el que ens dona la nostra terra i la nostra gent? 

Llegeix més...

Les solucions i propostes de Rezero per dir adéu al plàstic arriben a Sant Boi

sant boi zero plasticEl dimecres 4 de març es va presentar la campanya «Sant Boi plàstic zero» per canviar les bosses i els embolcalls de plàstic d’un sol ús per uns altres reutilitzables als mercats de la ciutat. L'objectiu és desplastificar la compra a la ciutadania de Sant Boi.

La campanya es realitzarà als mercats del Centre La Muntanyeta, Sant Jordi, Torre de la Vila i Ciutat Cooperativa i, més endavant, s'estendrà als comerços de la ciutat. Els paradistes rebran carmanyoles i bosses reutilitzables, tant per embolcallar els productes exposats com per utilitzar-los en el moment de la venda. A cada mercat hi haurà punts informatius sobre la campanya adreçats a la ciutadania.

A més, des de Rezero rebran informació i assessorament personalitzats sobre comerç responsable i sostenible per promoure els processos cíclics i sostenibles i models de producció i consum cap al residu zero.

La campanya forma part del compromís de l'Ajuntament de Sant Boi amb el planeta i de l'estratègia per construir una ciutat sostenible i saludable.
Sant Boi és, des del mes de novembre de 2018, una ciutat lliure de plàstics. El Ple municipal va aprovar per unanimitat una moció que proposava mesures per reduir l'ús d'envasos de plàstic (sobretot plàstics d'un sol ús). Des d'aleshores, s'han fet passes per fer realitat aquests objectius.

Fotografies de la presentació.

La ciutat de Manacor va més enllà i aposta per elaborar un pla de prevenció amb Rezero

18 10 29 Mallorca Manacor RalfR DJI 0268Fa un parell de mesos que estem treballant en el Pla de Prevenció de Residus Municipals de Manacor.

El Pla de prevenció és un instrument transformador que permet definir, estructurar i calendaritzar actuacions per prioritzar la prevenció de residus a nivell municipal.

Amb més de 42.000 habitants, Manacor és una ciutat del Llevant de Mallorca que genera anualment més de 25.000 tones de residus. El municipi està apostant de forma decidida per millorar el sistema de gestió dels residus, incorporant un sistema mixt de recollida Porta a Porta o de contenidor intel·ligent amb targeta per la fracció orgànica, amb bonificació de part de la tarifa de residus als usuaris que hi participen.

Llegeix més...

Participem en el grup de treball del Govern català sobre la millora en la gestió dels envasos

grup-envasos-govern

Aquest 25 de febrer la Generalitat ha constituït un grup de treball sobre la millora en la gestió dels envasos amb participació de diverses àrees de la Generalitat i el món local, el món empresarial i sindicats, els sector de l'envasat, el comerç i distribució, els sistemes integrats de gestió dels residus d'envasos (SIGs) i organitzacions ambientals i de consum. Està previst que es reuneixin cada quinze dies i que arribin a conclusions abans de l’estiu.

Llegeix més...

Actualitat 2020
Nombre d`articles:
47

 kit zero banner h 1 600x300

@rezerocat