Rezero

Creem coneixement i impulsem idees, normatives i projectes innovadors perquè tant les empreses, les administracions públiques com la ciutadania puguin tenir la possibilitat de gaudir d'un model de producció i de consumcap al Residu Zero, sense matèries tòxiques, ni productes que quedin sense ús.

Actualitat

Desplastificar el model de producció i consum cap al residu zero

Des de la irrupció del plàstic a les nostres vides (1950), aquest material derivat del petroli i el gas s'ha fet pràcticament omnipresent. És obvi que algunes de les seves característiques tals com la flexibilitat, durabilitat, lleugeresa i especialment el seu baix cost econòmic (sobre tot per als seus productors i distribuïdors) han fet que s'imposés com a substitut de tota mena de materials.

Quan el plàstic va aparèixer ho va fer com a punta de llança d'un nou concepte impensable fins llavors: l'usar i llençar. Apareixien, així, els primers productes de plàstic d’un sol ús com una opció moderna que permetia una alliberació dins la família. La revista LIFE Magazine d’aleshores publicava un article anomenat “Throwaway Living” que celebrava el naixement d'aquesta nova societat i presentava un ventall de productes a un preu molt reduït.

Des de la seva aparició es calcula que s'han produït 9,2 bilions de tones de plàstic -sobretot de productes i envasos d’un sol ús- i gairebé la meitat d'aquest s'ha generat durant els darrers vint anys. Una dada que ens ha d'ajudar a aturar-nos i reflexionar és que de tot el que s'ha arribat a generar menys d'un 10% s’ha reciclat, és a dir, la major part s'ha abocat, cremat o resta abandonat al medi ambient (mars, oceans, boscos...).

El punt d’inflexió que ha fet que el plàstic hagi esdevingut un dels problemes ambientals actuals més referenciats, ha estat la incapacitat de frenar un sistema de producció i distribució que ha fomentat un ús desproporcionat del plàstic i ha externalitzat els costos ambientals i econòmics cap a les persones i el medi ambient. Actualment, el 40% del plàstic mundial que es produeix esdevé un residu en menys d'un mes.

Aquest model de producció, distribució i consum ens ha abocat a l'imperant model econòmic lineal depenent de l' explotació contínua i progressiva de recursos naturals i l'externalització dels impactes ambientals i socials, així com de les afectacions a la nostra pròpia salut.

Precisament per visualitzar aquests impactes des de Rezero hem realitzat una analítica a 20 líders d'opinió del món de la cultura, l'esport, ala ciència i la medicina per detectar la presència en orina de metabòlits plàstics tals com ftalats i bisfenols derivat de la plastificació de la nostra alimentació. Els resultats són fulminants: el 100% de la mostra (jo inclosa) hem donat positiu amb una mitjana de 21 substàncies detectades.

La creixent sensibilitat envers aquest problema ha d'esdevenir un punt d'inflexió que ens permeti materialitzar la reducció efectiva del plàstic d'usar i llençar. Ara més que mai necessitem de la responsabilitat de tots els agents socials i econòmics per fer front a aquest infart del plàstic. Des de l'administració amb la transposició de la directiva europea de plàstics d'un sol ús i l'aprovació d'una futura llei de residus catalana basada en la prevenció i l'ús eficient dels recursos; des del sector productiu i de la distribució apostant per la desplastificació dels aliments i garantint que tot allò que es posa al mercat és reutilitzable, reparable, recuperable i reciclable; i des de la ciutadania adoptant pràctiques de consum conscient, utilitzant element reutilitzables a l'hora d'anar a comprar, adquirint productes durables, de baix impacte ambiental i de proximitat i exigint el nostre dret a consumir sense generar residus.

L'evidència que l'actual model econòmic és insostenible, les afectacions a la nostra pròpia salut que aquest provoca i la situació d'emergència climàtica que vivim fan necessari que actuem tos plegats de forma ràpida, solidaria i efectiva per avançar en la transició cap a la societat residu zero.

Rosa García
Directora general de Rezero
Doctora en Educació per la Sostenibilitat

Twiter Rezero: @rezerocat

Zero tovalloletes humides = estalvi econòmic i prevenció d'impactes sobre la salut i el medi ambient

tovalloleta humidaDurant els darrers anys, ha augmentat l'interès entorn els impactes generats per l’actual model de producció, consum i generació de residus dels productes d’un sol ús, especialment els plàstics.
Les tovalloletes humides és un exemple de productes que esdevenen residus després d’utilitzar-les una vegada i estan fets majoritàriament de plàstics. Cal posar el focus en aquests productes, ja que representen una part important dels fluxos de residus sòlids urbans generats causen impactes ambientals, econòmics i socials.

Llegeix més...

Rezero participa en la consulta pública del Ministeri d’Hisenda sobre la implantació d’un impost que pot gravar els articles de plàstic d’un sol ús

Rezero ha participat en la consulta pública prèvia del Ministeri d’Hisenda sobre la implantació d’un impost que gravi els articles de plàstic d’un sol ús destinats a contenir o protegir béns o productes alimentaris. Rezero dona suport a la iniciativa de Govern espanyol i suggereix diferents mesures per a una correcta implementació.

Llegeix més...

Reutilitzar versus un sol ús en l'episodi de pandèmia COVID-19

envas reutilitzable

Des del confinament de tot l'equip de Rezero, esperem que totes estigueu bé. 

Aquestes dies i els mesos que ens esperen seran realment difícils per tothom, però estem convençudes que tot aquest episodi acabarà. En qualsevol cas, ara és un bon moment per reflexionar si la pàndemia del COVID19 tindrà un efecte colateral positiu sobre la relocalització, el producte de proximitat i l'artesania. És a dir, ens pot ajudar a disminuir els impactes del nostre consum i a valorar el que ens dona la nostra terra i la nostra gent? 

Llegeix més...

La ciutat de Manacor va més enllà i aposta per elaborar un pla de prevenció amb Rezero

18 10 29 Mallorca Manacor RalfR DJI 0268Fa un parell de mesos que estem treballant en el Pla de Prevenció de Residus Municipals de Manacor.

El Pla de prevenció és un instrument transformador que permet definir, estructurar i calendaritzar actuacions per prioritzar la prevenció de residus a nivell municipal.

Amb més de 42.000 habitants, Manacor és una ciutat del Llevant de Mallorca que genera anualment més de 25.000 tones de residus. El municipi està apostant de forma decidida per millorar el sistema de gestió dels residus, incorporant un sistema mixt de recollida Porta a Porta o de contenidor intel·ligent amb targeta per la fracció orgànica, amb bonificació de part de la tarifa de residus als usuaris que hi participen.

Llegeix més...

El teletreball de Rezero

Des del passat dia 16 de març de 2020, tot l'equip està teletreballant fins nou avís, seguint les recomanacions de les autoritats.

El telèfon de l'oficina està redirigit a un mòbil que està actiu. Si no és urgent, prioritzeu el correu electrònic.

Per parlar directament amb alguna persona de l'equip de Rezero, cliqueu aquí per consultar el seu correu electrònic.

 

Rezero presenta Zero Beach al 1r Interregional Learning Event

alba interreg zerobeach copia

La major part dels projectes, campanyes i estudis que desenvolupem a Rezero es centren en Catalunya i les Illes Balears, on tenim les nostres oficines. Es tracta de territoris costaners que, al mateix temps, contribueixen i pateixen les conseqüències de la generació de les deixalles marines. Per tant, com a entitat ambiental que treballa en zones costaneres, aquest és un fenomen de gran rellevància que no podem ignorar, especialment perquè ens trobem al Mediterrani, un mar que està exposat a una gran varietat de pressions humanes (turisme de masses, transport marítim, urbanització de la costa, sobrepesca) que contribueixen a l’acumulació de deixalles marines, particularment persistent degut al clima semi-àrid i els limitats intercanvis de les masses d’aigua de la conca.

S’estima que al Mediterrani el 80% de les deixalles marines provenen de fonts terrestres, especialment del turisme i de les activitats d’oci a les platges. Per aquest motiu, Rezero està treballant amb diferents administracions públiques, agents econòmics i altres entitats per implementar mesures i polítiques efectives que prevenen la generació de residus a les platges i, per tant que acabin al mar.

Des de Rezero fa anys que treballem sobre aquesta problemàtica i, per aquest motiu, des de Zero Waste Europe ens van convidar a assistir com experts al primer “Interregional Learning Event” del projecte Cap on Litter que va tenir lloc els dies 11 i 12 de març a Marsella, la ciutat més antiga de França i que compta amb el port més important del país i del Mediterrani.

Llegeix més...

Les solucions i propostes de Rezero per dir adéu al plàstic arriben a Sant Boi

sant boi zero plasticEl dimecres 4 de març es va presentar la campanya «Sant Boi plàstic zero» per canviar les bosses i els embolcalls de plàstic d’un sol ús per uns altres reutilitzables als mercats de la ciutat. L'objectiu és desplastificar la compra a la ciutadania de Sant Boi.

La campanya es realitzarà als mercats del Centre La Muntanyeta, Sant Jordi, Torre de la Vila i Ciutat Cooperativa i, més endavant, s'estendrà als comerços de la ciutat. Els paradistes rebran carmanyoles i bosses reutilitzables, tant per embolcallar els productes exposats com per utilitzar-los en el moment de la venda. A cada mercat hi haurà punts informatius sobre la campanya adreçats a la ciutadania.

A més, des de Rezero rebran informació i assessorament personalitzats sobre comerç responsable i sostenible per promoure els processos cíclics i sostenibles i models de producció i consum cap al residu zero.

La campanya forma part del compromís de l'Ajuntament de Sant Boi amb el planeta i de l'estratègia per construir una ciutat sostenible i saludable.
Sant Boi és, des del mes de novembre de 2018, una ciutat lliure de plàstics. El Ple municipal va aprovar per unanimitat una moció que proposava mesures per reduir l'ús d'envasos de plàstic (sobretot plàstics d'un sol ús). Des d'aleshores, s'han fet passes per fer realitat aquests objectius.

Fotografies de la presentació.

Participem en el grup de treball del Govern català sobre la millora en la gestió dels envasos

grup-envasos-govern

Aquest 25 de febrer la Generalitat ha constituït un grup de treball sobre la millora en la gestió dels envasos amb participació de diverses àrees de la Generalitat i el món local, el món empresarial i sindicats, els sector de l'envasat, el comerç i distribució, els sistemes integrats de gestió dels residus d'envasos (SIGs) i organitzacions ambientals i de consum. Està previst que es reuneixin cada quinze dies i que arribin a conclusions abans de l’estiu.

Llegeix més...