Actualitat

Jornades "Reduir el malbaratament alimentari, alimentar el planeta"

malbaratament palaumacaya

Des de Rezero organitzem les jornades "Reduir el malbaratament alimentari, alimentar el planeta", conjuntament amb Nutrició Sense Fronteres i Banc de Recursos, amb la col·laboració de l'Obra Social "La Caixa. Aquestes jornades per reduir el malbaratament alimentari tenen l'objectiu de compartir coneixement, experiències pràctiques, reptes i alhora oportunitats, entre els diferents sectors implicats a la cadena alimentària.

Llegeix més...

La cura en la planificació d’una cuina de temporada i de proximitat s’enduu la segona edició del Premi a la Millor Iniciativa Remenja’mmm

Des de fa dos anys, lluitar contra el malbaratament alimentari té premi. La iniciativa Remenja’mmm, que va sorgir de la col·laboració entre el grup GSR, la Fundació Rezero i Banc de Recursos arriba enguany a la seva segona edició amb èxit de participació en una temporada marcada per iniciatives innovadores arribades de tots els punts de la geografia catalana.

Llegeix més...

Des de Rezero, incidim en el dret de les persones consumidores a viure sense plàstic

comprar

En el marc de la Setmana del Medi Ambient, entitats i persones consumidores, fartes de la cultura d'usar i llençar - especialment del plàstic -, llencen la campanya BOICOT AL PLÀSTICO per a que, durant la setmana del 3 al 9 de juny, no comprem aliments embolicats en plàstic.

Aquesta és una iniciativa que neix a les xarxes socials, des de la base, amb la suma de multitud de persones i organitzacions que reclamem un model de producció que no es basi en la cultura del usar i llençar ni en el sobreenvasat salvatge que ha proliferat durant les darrera dècada als supermercats i comerços convencionals.

Un moviment que vol provocar, per una banda, que les empreses de l'alimentació prenguin mesures per oferir els seus productes sense residus i, per una altra banda, que els governs apliquin lleis específiques per a que la indústria del plàstic no vulneri, com fa actualment, el dret de la ciutadania a consumir de forma respectuosa amb el medi ambient i la nostra salut.

Llegeix més...

Boicot als aliments embolicats en plàstic

En el context de la Setmana de Medi Ambient, entitats i persones consumidores, fartes de la cultura d'usar i llençar -especialment del plàstic-, llencem la campanya #boicotalplástico - No comprar aliments embolicats en plàstic del 3 al 9 de juny.

Volem provocar que les empreses de l'alimentació prenguin mesures cap a un consum sense residus i que els governs se n'adonin que la indústria del plàstic està vulnerant el dret de la ciutadania a consumir sense residus. Ens trobem amb aliments contínuament embolicats, la desparició dels envasos reutilitzables, la presència de diferents compostos orgànics del plàstic que poden afectar la nostra salut amb una exposició contínua, etc i les administracions estan immòbils davant una indústria del petroli que ha trobat el seu nínxol de producció de diners que no té res a veure amb el benestar i sustent de la nostra societat.

Actuem!

60628249 3109563859057588 2186884419548086272 n

La Biblioteca de Coses: prioritzar el servei a la propietat en la societat Residu Zero

library of things sharing economy

La Biblioteca de Coses replica les Libraries of Things de països com Estats Units, Alemanya, Holanda, Anglaterra, Canadà, Eslovènia, República Txeca o Austràlia. Les “Library of Things” (LoT) són espais comunitaris on els veïns poden endur-se en préstec o compartir objectes i alhora es poden formar sobre com utilitzar-los i reparar-los.

El funcionament és senzill: l’espai disposa d’objectes i la ciutadania en demanen l’ús durant un període de temps. Cada usuari pot sol·licitar el préstec d’un nombre determinat d’objectes de manera simultània. Aquesta biblioteca ofereix objectes que són utilitzats amb poca freqüència i que permeten un alta rotació d’ús, com ara eines de bricolatge o jardineria, objectes d’oci i material ortopèdic, entre d’altres.

En aquest projecte no només es proveeixen objectes en préstec als usuaris, sinó un conjunt de serveis complementaris, com ara la reparació i manteniment dels objectes per part del personal de la biblioteca i la formació i l’intercanvi de coneixements que hi ha darrere de pràctiques quotidianes als veïns i veïnes.

A més, aquest projecte vol implementar un sistema de traçabilitat mitjançant etiquetes QR i un programari lliure, que permet la individualització i identificació dels objectes en préstec, proporcionant dades valuoses com el nombre d’usos (reutilització) de cada article i els beneficis ambientals que se’n deriven, la tipologia d’usuaris que els agafen en préstec, tipologia de donants dels objectes, incidències o activitats de manteniment que s’hi han realitzat, entre d’altres.

D’altra banda, la Bibliioteca de Coses és un projecte social que pretén donar una resposta de consum col·laboratiu a través de l’economia social i solidària i garantir la fidelització, el suport mutu i la comunitat.

Aquest projecte ajudarà a resoldre necessitats bàsiques de ciutadans que no poden fer front a la inversió necessària per adquirir certs productes i per proporcionar a veïns i veïnes els coneixements necessari per arreglar o recuperar béns que posseeixen.

Aquest projecte compta amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, l’Agència de Residus de Catalunya i l'Àrea Metropolitana.

Rezero amb Nusos estem preparant l'estrena de la primera Biblioteca de Coses a la ciutat de Barcelona a prinncipis de 2020.

Europa marca el camí per a que els Estats membres prohibeixin els plàstics d’un sol ús

Els plàstics d'un sol ús, com plats, coberts, canyetes i bastonets per les orelles estaran prohibits a la UE a partir de 2021. El ple del Parlament va aprovar al 3 d'abril l'acord assolit amb el Consell de la UE per 560 vots a favor, 35 en contra i 28 abstencions.

Els productes que hauran de desaparèixer el 2021 són:

  1. coberts de plàstic d'un sol ús (culleres, forquilles, ganivets i escuradents),
  2. plats de plàstic d'un sol ús,
  3. canyetes,
  4. bastonets de cotó per les orelles de plàstic,
  5. palets de plàstic per sostenir globus, i
  6. plàstics oxodegradables i contenidors alimentaris i tasses de poliestirè.

Nous objectius de reciclatge i més responsabilitat per als fabricants

Els Estats membres hauran de recuperar el 90% de les ampolles de plàstic el 2029. El 2025, el 25% del plàstic de les ampolles ha de ser reciclat i el 30% el 2030.
A més, es reforça el principi de "qui contamina paga", particularment en el cas del tabac, a l'introduir una responsabilitat ampliada per als productors. També tindran més responsabilitat els fabricants d'aparells de pesca, que hauran d'assumir el cost de la recollida de xarxes perdudes al mar.
Els fabricants estaran obligats, així mateix, a incloure en l'etiquetatge advertències sobre l'impacte mediambiental dels cigarrets amb filtres de plàstic, les tasses de plàstic, les tovalloletes humides i les compreses higièniques.

Declaració de la ponent
L'eurodiputada Frédérique Ries (ALDE, Bèlgica), responsable de la tramitació parlamentària del text, va destacar que la normativa "reduirà la factura dels danys mediambientals en 22.000 milions d'euros, que és el cost estimat de la contaminació per plàstic a la UE, a 2030. Europa s'ha dotat d'una legislació que cal defensar i promoure internacionalment, degut a la naturalesa global del problema de la contaminació marina ".

Context
Segons la Comissió Europea, més del 80% de les escombraries trobades al mar és plàstic. Els productes coberts per aquesta legislació constitueixen el 70% del total de les deixalles marines. A causa del seu lent procés de descomposició, el plàstic s'acumula en mars i platges, a la UE i al món. El plàstic és ingerit per animals, com tortugues, foques, balenes i aus, i també per peixos i mariscs, pel que acaba arribant als nostres plats.

Bosses de plàstic. Situació

eslogan ca3La lluita contra les omnipresents bosses de plàstic d’un sol ús ve de lluny i s’han fet passos endavant. Però cada 3 de juliol se celebra el Dia Internacional Lliure de Bosses perquè queda molt camí per recórrer. A Catalunya, Rezero ha tingut un paper clau perquè la problemàtica de les bosses d’un sol ús estigui sobre la taula. Per una banda, amb la campanya de sensibilització “Catalunya Lliure de Bosses”, que van iniciar fa dotze anys. Per altra banda, creant debat amb diferents agents socials, econòmics i ambientals, per impulsar que l’administració apliqués polítiques efectives de reducció.

D’aquestes, la més significativa ha estat la mesura dissuasòria del cobrament de 2 o 3 cèntims per cada bossa de nanses, activada el març del 2017. Ara bé, des de Rezero denunciem que aquesta mesura és insuficient. Creiem que, perquè la prevenció de residus esdevingui realment un dels eixos estratègics de la sostenibilitat al nostre país, es requereix una visió sistèmica del problema i polítiques transformadores. En el cas de la bossa de plàstic, ho demostren altres experiències europees: la prohibició total de la bossa de plàstic d’un sol ús (Itàlia, França) i el gravamen ambiental dissuasiu (com el cas d’Irlanda, on l’any 2002 van reduir el 90% de les bosses en tan sols tres mesos amb un gravamen equivalent a 20 cèntims d’euro). En el cas d’altres elements lligats a la proliferació d’envasos i embolcalls d’un sol ús (com safates de plàstic, envasos plurimaterial, embolcalls de plàstic i bosses sense nanses) també hi ha mesures efectives per reduir-ne el consum ràpidament i amb bons resultats.

L'1 de juliol de 2018, va entrar en vigor el Reial decret 293/2018, de 18 de maig, sobre reducció del consum de bosses de plàstic i pel qual es crea el Registre de Productors, on es prohibeix la distribució gratuïta de les bosses lleugeres d’un sol ús pel 2018, amb excepció d’aquelles molt lleugeres i de les bosses de plàstic amb espessor igual o superior a 50 micres amb un percentatge igual o major al 70% de plàstic reciclat. Es fixa una prohibició progressiva fins al 2021 quan s’estableix la prohibició total del lliurament de bosses de plàstic lleugeres i molt lleugeres al consumidor en els punts de venda de béns o productes, excepte si són de plàstic compostable. Al mateix temps es crea un registre de productors de caràcter administratiu i declaratiu que permetrà el control del compliment del decret.

Més enllà de les bosses de plàstic d’un sol ús amb nanses

Una de les limitacions de la mesura del cobrament vigents és que només afecta les bosses plàstic amb nanses. Permet, en canvi, l’ús indiscriminat de les anomenades bosses de secció, les que s’utilitzen per comprar fruita i verdura a granel i també les que se serveixen en taulells de carn, embotits, formatges, peix i pa. És una mancança significativa si tenim en compte que l’any 2016 respresentaven un 43,2% del total de bosses distribuïdes a Catalunya.

Per altra banda, diversos col·lectius ecologistes apunten que cal ampliar el focus i denunciar el problema associat a tots els productes plàstics d’usar i llençar. Les bosses en són només un exemple. Campanyes com “Per una mar sense plàstic”, apunten en aquest sentit. L’impacte de les imatges aparegudes els darrers mesos sobre l’anomenada “illa de plàstic del Pacífic” juguen a favor del seu objectiu. 

Està clar que la lluita contra la presència massiva de plàstics passa per normatives que afavoreixin i facilitin un canvi d’hàbits de la ciutadania. 

 

Article elaborat conjuntament amb Opcions

Zero Beach, un projecte referent cap a la Societat Residu Zero

logo zerobeach petit

Zero Beach és un projecte creat per les associacions Rezero i Eco-union que té com a objectiu principal definir un protocol de prevenció de deixalles marines en el marc dels plans municipals de prevenció de residus i d’ordenances i normatives vinculants (com les de residu zero, plàstics d’un sol ús, etc.).

Zero Beach vol ser un referent de qualitat de cara a l’usuari per distingir el bon estat mediambiental de les platges de Catalunya.

Llegeix més...