Rezero

Creem coneixement i impulsem idees, normatives i projectes innovadors perquè tant les empreses, les administracions públiques com la ciutadania puguin tenir la possibilitat de gaudir d'un model de producció i de consumcap al Residu Zero, sense matèries tòxiques, ni productes que quedin sense ús.

Considerem que es tracta de l'inici d'un canvi de model de gestió de residus apostant fortament per la prevenció dels residus i la gestió eficient dels recursos, apuntant objectius clars de prevenció i reutilització, dos aspectes claus fins ara oblidats en el marc normatiu de gestió de residus insular.

Aquesta llei té el potencial de convertir-se en una fita per a l’Estat espanyol i Europa en la lluita contra la contaminació per plàstics i pot servir d’exemple per a altres regions i països del Mediterrani i Europa. Això, és evident, incomoda a determinats sectors econòmics que s’oposen a aquesta iniciativa.

Es tracta d'una llei pionera en l'àmbit europeu pel que fa a la implantació de mesures de prevenció, com la prohibició de determinats envasos d'un sòl ús, la reducció del malbaratament alimentari o la implantació dels Sistemes de dipòsit, devolució i retorn d'envasos, implantats a més de 40 països i regions i que pot representar incrementar fins al 90% la recollida d'envasos per a possibilitar la futura reutilització, tal com estableixen les noves directives europees. I és per això que representants del comerç local, com PIMECO, dóna suport a la llei, ja que assegura un futur més sostenible per les Illes i fomenta el consum de proximitat.

Actualment, a les Illes Balears, cada dia es perd un milió d’envasos de begudes que acaba contaminant el nostre entorn, especialment el Mediterrani. El tema és especialment preocupant amb els envasos de plàstic. Fa poques setmanes hem conegut que a l’oest de Mallorca i Eivissa hi ha dues grans concentracions de plàstics amb una mitjana de contaminació 30 vegades superior a la taxa de contaminació de la resta del Mediterrani.

Per això, les entitats animem al Govern a seguir endavant amb la Llei que ha de marcar el canvi de rumb definitiu cap a l'optimització i sostenibilitat de la gestió dels residus a les Illes.

Contacte: Rosa Garcia| Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. | 93 668 61 07

Nota de premsa en pdf i català aquí.